zondag 13 april 2014

workshop(s)

De afgelopen weken hebben brei vriendin Carin en ik een serie van 5 workshops gegeven op een basis school in ons dorp. Had er toch een tijdje over moeten denken eer dat ik mij hiervoor opgaf. Ik vond het nog best spannend om te doen want je moet wel aan de verwachting van de kinderen voldoen. 

De kinderen kwamen waarschijnlijk op het woord WILD breien af want er hadden zich maar liefst 10 aan gemeld. Waaronder 1 jongen, hij was er al als eerste en kwam met een tas vol breigaren en al een  breiwerkje op de pen. Hij was zo enthousiast, hij was al bij zijn oma in de leer gegaan. Het was verbazend hoe ook de anderen het breien snel oppikten en ieder na de les al een stukje breiwerk kon laten zien. Helaas mochten ze het niet naar huis meenemen dus raadde ik ze aan zelf wat garen en naalden te kopen, adresjes genoeg in ons dorp voor het eenvoudige acryl. De eerste les hadden wij alvast de opzet en de eerste pen voor hen gebreid zodat ze gelijk konden starten want een uurtje is zo voorbij en de kinderen willen toch graag snel resultaat zien.
Toen wij al een tijdje bezig waren kwam er een jongetje uit de klas van de eerste jongen kijken en zat hem er een beetje mee te plagen. Toen ik zei dat ik het erg  stoer vond als énige jongen bond hij een beetje in. De volgende keer kwam hij ons al op het plein tegemoet rennen en vroeg of hij ook mee mocht doen. Tuurlijk. De jongens naast elkaar was geen succes, dat werd wedijveren en baldadigheid. Dus MM de 2e jongen naast zich geroepen en hem de eerste steken geleerd. Na 2 pennen zij hij, "OO ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn, na de derde pen zei hij ; "Mevrouw ik vind het eigenlijk heel COOLL" !!! De volgende lessen kon hij er helaas niet bij zijn maar bij de laatste les kwam hij toch met een breiwerkje want ook hij was naar zijn oma gegaan voor les .
De tweede les zouden we van kleur gaan wisselen, dat lukte meteen. Ook het averecht breien maar dat was wat moeilijker. Ik had wat tafels gevuld met breispullen en een kleine 'spreekbeurt' daarover gehouden. Dik en dun garen/naalden, grote/kleine bollen, kant breiwerk en kabels. Van heel groot tot miniatuur. Erg leuk om de ooo's en aaa's te horen en de interesse te zien. De eenvoudige pols warmertjes van één lapje vonden ze een heel leuk idee en die wilden ze allemaal wel even passen.

De derde keer nam ik allerlei garens mee van katoen/wol en zijde etc. Mijn eerste vraag was waar komt de wol vandaan. Ik had een knuffel schaapje mee als hint en hoopte op het antwoord schaap. Maar de jongen riep als eerste "Made in China", ooo  zo grappig, "Ja dat stond op de wikkel" zei hij ter verdediging. Ik had ook een stuk ruwe vieze vacht mee genomen en wilde dat rond laten gaan. Ik vertelde erbij dat het nog vet en vies was en ze er maar eens aan moesten voelen en ruiken. O, OOO de eerste de beste, een echt 'al groot beheerst' tienermeisje nam een flinke snuif en gooide de wol van zich af, BLEEEEEHHHH, grote hilariteit dus !!! Niemand stak er zijn neus nog in op een klein snufje na. Een van de meisje zei: "Ik vind het wél lekker ruiken, doet mij denken aan Texel". Wat grappig hé. Toen ik later daar naar vroeg vertelde ze dat ze op texel het schapen scheren had gezien en daar rook het ook zo.
De vierde les had ik boeken en patronen mee, ook van (dé) breiende mannen en voorbeelden wat er van eenvoudige lapjes gemaakt kon worden., De poesjes uit één stuk vonden ze lieffffff , vooral het belletje om zijn nek. Die keer gingen we met 2 kleuren inbreien. Sommigen konden al averecht breien zoals nodig is maar anderen wilden het toch proberen met alleen rechte steken. Dan krijg je wel lusjes aan twee kanten maar dat gaf toch een heel leuk effect, en ze konden het zo toch oefenen er was een nieuwe steek geboren !! Eén van de meisjes is net 10 en vraagt al tijden of  haar moeder haar wil leren breien, ze is linkshandig maar dat was er nog steeds niet van gekomen. De moeder dacht dat ze linkshandig moest breien maar dat is helemaal niet nodig. Zij pakte het zo op en alles ging haar makkelijk af, zelfs het inbreien. Thuis had zij voor de verjaardag voor haar moeder in het geheim een mobiel hoesje gebreid. Ze had leren opzetten, afkanten en afhechten via internet want ze kon het natuurlijk niet aan haar moeder vragen. EN ze had in haar wildbrei lapje een hartje ingebreid. Toen ik haar voor het eerst zag inbreien zag ik in haar ogen een verwondering die zo mooi was, een breister was geboren !!!!

De laatste les kwamen er al een heel stel met lapjes die thuis verder gebreid waren. We hadden besloten het breiwerk toch maar mee naar huis te geven want ze wilden zo graag doorbreien.
Deze keer leerden we ze afkanten en ik had een heleboel grote maasnaalden mee zodat ze allemaal zelf hun eigen lapje op het plein konden ophangen. Na even zoeken vonden we een geschikte plek, want we moesten allerlei veiligheid regels in acht nemen. Met ons twaalfen tegelijk aan de slag, alle hoofden op die ene kleine meter !;-) Leuk WEER even onschuldig 'wild' te breien, natuurlijk moest MM één van haar lapjes ophangen. Op mijn oude blog onder de noemer Wrappen al mijn wildbrei avonturen !

Hun techniek van breien verdiende nog geen schoonheidsprijs, de naalden werden op de vreemdste manieren vast gehouden. Af en toe lieten we ze even stoppen en zwaaien met de handen, schouders ontspannen naar beneden. Maar dat kon niet voorkomen dat er aan het eind van de les geen beweging meer was te krijgen in de klamme te strakke steken, maar wat hadden ze een schik. 


Er waren natuurlijk veel meer foto's maar ivm de privicy alleen een MM op haar kop.


Het jongste meisje was 8 jaar en kwam er later bij maar ook zij pakte het leuk op en kon de laatste keer, met een hele grote maasnaald, toch zelf een klein lapje op hangen. Er was een turks meisje dat met Zpagetti een hele lap had gebreid, maar zij breidde de steken op zo'n aparte manier dat wij dat niet herkenden. Een ander meisje had een bol heel dik garen gekocht maar breidde met te dunne pennen, haar moeder die ons meehielp wist niet zo goed wat te doen.

Leuk was dat ik heel veel dikke houten pennen en leuke bolletjes garen had gekregen en dat als afscheid mee kon geven. Ook hebben we een klein naslagwerkje gemaakt met een paar patroontjes en tips erbij waaronder het poesje. Ik had nog wat belletjes en ook die kregen ze mee, en nu maar hopen dat ze er mee door gaan. In September volgt er weer een serie workshops, misschien is borduren of haken ook een optie ??

voor nu ...........MISSIE GESLAAGD !!!!

10 opmerkingen:

 1. Wat leuk, heerlijk dat idee dat ze ooit jouw lessen als basis hadden en wie weet wat ze nog gaan breien in hun toekomstige leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat enig om dit allemaal te lezen! Een hele organisatie om dat te doen, maar wat een geweldig resultaat: enthousiaste kinderen en een vrolijke noot op het schoolplein.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verhaal, en zo herkenbaar uit de tijd dat ik zelf leerde breien, de te strakke steken van de klamme handen. Gelukkig is het toch nog goed gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend leuke actie en een ontzettend leuk verhaal. En wat een succes. Hartelijke groeten, Beerta

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk en wat enig dat ze het zo snel oppikten, de andere kinderen zullen het nu vast ook willen proberen! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk verhaal. Ik heb er erg van genoten! Ik leerde mezelf breien en heb er erg veel moeite mee gehad omdat ik spontaan verdraaide steken kreeg doordat ik heel raar instak. Is dat soms bij jullie Zpaghettimeisje ook het geval?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk verhaal en mooi idee van jullie om dit aan kinderen te leren. Wie weet wat voor plezier ze er mee hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ontzettend leuk om te lezen dat de kinderen zo enthousiast zijn. En wat goed dat jullie ze zo enthousiast hebben gekregen met jullie manier van vertellen in instrueren. Hopelijk mogen er nog veel workshops volgen en lopen de tieners straks weer in zelfgebreide truien zoals wij dat vroeger deden.
  Groetjes Elle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. leuk he met die kinders, heerlijk vind ik dat! Wat mij altijd wel verwonderd is dat sommige mensen(kinderen) niet weten waar wol vandaan komt of melk of dat een kip bij de boer hetzelfde is als die op je bord e.d..........

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Van mij krijgen ze allemaal een dikke 10!! En de juffen een hele dikke 12, als dat kon! Wat verschrikkelijk leuk en hoe jullie die lessen hebben opgebouwd. Wie weet ben jij wel een geboren brei-juf, Marian'ne. Je hebt een nieuw talent van jezelf ontdekt.

  BeantwoordenVerwijderen