maandag 30 december 2019

Noors

Na al mijn kleurrijke wanten eindelijk wat meer traditionele noorse motieven.


Al 5 jaar blader ik dit boek door, dat ik gekregen heb van een noorse breivriendin, die een jaar in Nederland woonde en met ons brei cafe mee breide.


Het is van het merk Rauma waarvan ook dit garen is dat ik er bij kreeg .


Toen durfde ik er nog niet zomaar aan te beginnen, ook omdat het boek in het noors is. En het jammer zou vinden van het garen als ik het zou verpesten. Toen was het nog moeilijk om in Nederland dit soort garen te kopen. Ik ben blij dat dat ondertussen veranderd is en ik nu steeds meer hier tegen kom, in winkels en op beurzen. Na die paar jaar merk ik dat ik meer ervaring heb en weet wat garen dikte, aantal steken, hoeveelheid wol, naald nr, de duim etc doen. Bij de eerste 2 paar heb ik hollands garen gebruikt, grijs is Texelaar en blauw is van scheepjes Zuiderzee genaamd. Dik garen voor mijn doen dus het ging lekker snel.

Nu ga ik met het noorse Rauma garen breien en heb een patroon uit het boek gekozen. De bovenkanten van de grijze wanten komen ook al uit het boek, ik heb er andere boorden aan gezet.

maandag 16 december 2019

Markt

Ik heb op de christmas carol markt gestaan in ons dorp.


Samen met Sjaak en Ineke kwam ook nog even invallen. Koud en nat dat wel en niet zo'n grote opkomst. Wel veel complimentjes gehad en anderen kunnen inspireren.


Een kleurrijke kraam en onder mijn spulletjes het lievelings kerstkleed van mijn moeder dat ze zelf heeft geborduurd meer dan 40 jaar geleden.


Iemand interesse om dit handige magneetbord van Knitpro in A 4 formaat over te nemen voor een redelijk bod. Ik heb er een paar maanden geleden nieuw 29€ voor betaald.



Zo goed als nieuw, compleet met magneten en pen. Omdat ik mijn breiwerk vaak meeneem op de fiets vond ik deze achteraf toch te groot en te zwaar.

zondag 1 december 2019

Terugblik

Dit afgelopen jaar heeft weer veel in het teken gestaan van mijn wanten. Al heb ik ook wel aan andere breiwerken gewerkt hoor.
Maar ik ben verliefd op de wanten.


Wat jaren geleden begon met een foto van een tafel vol traditionele wanten in Riga is uit gegroeid tot een grote liefde voor de folklore en historie van wanten.
Maar ik brei ook met patronen van nieuwe designers.


Zo fijn dat ik door de jaren heen zulke mooie boeken en patronen heb kunnen kopen. Met de interessante verhalen over de tradities en met prachtige foto's met beelden van hoe het was.


Dat ik de garens uit die landen kon bestellen. En steeds meer ook in Nederland te koop in speciale wol winkels, internet en op beurzen.
En dat ik zo ondertussen een fijne voorraad heb kunnen aanleggen.


Met deze Noorse wanten begon mijn wanten avontuur bijna 10 jaar geleden. Nog van eenvoudig garen dat ik bij de hand had.


Nu zou ik ze van deze mooie Noorse garens breien. Maar ik heb ook garens uit o.a. Riga, Faeröer eilanden, Zweden en Shetland etc. Altijd op zoek naar, voor mij, nieuwe patronen en garens. Maar ik heb ook van een oerhollands ras kunnen kopen, de texelaar.


In Nederland proberen ze ook weer meer hun eigen garens te ontwikkelen.


Ik vond en vind het altijd mooi om dit alles met iedereen te delen en doe dit al jaren op deze site, en in real life wekelijks in onze drie brei-cafe's in ons dorp.



Maar tegenwoordig gaan we naar Face book en Instagram.
Waar de oerhollandse MM het zelfs al in het Engels doet. Ik kijk naar inspirerende podcasts van over heel de wereld en leer zo nog meer over hun cultuur en handwerken.


Op FB zie je mij zitten op de molen die wij mochten versieren met cultuurpunt op nationale molendag. 

Ook op IG en Ravelry te vinden. 

Zo mooi om met creatieve mensen van over de hele wereld dit te delen en elkaar te inspireren.


Hoe het begon. 
Deze wanten (4500 paar) werden uitgedeeld als symbool van liefde en vrede aan de deelnemers van de
NATO Summit  in 2006.