maandag 7 juli 2014

speuren

Zoals jullie weten ben ik altijd op zoek naar bijzonder handwerk en de geschiedenis daarachter. Via verschillende berichtjes op fb kwam ik terecht bij de mutsen die zijn gevonden bij opgravingen op spitsbergen.  Dat deed mij denken aan een artikel dat ik jaren geleden had gelezen in een oude Handwerken zonder Grenzen. Een blad dat ik regelmatig weer inkijk voor de uitgebreide info over handwerk.

 http://falstaff-fakir.nl/weblog/files/2009/12/mutsenspitsbergen.jpg

Zo las ik op fb dat er een lezing was geweest in het museum in Dokkum over die mutsen en waar op het moment een tentoonstelling is over breiwerk. Dat museum heeft aan een breister gevraagd of zij de originele muts wil nabreien en op patroon wil zetten.

 
 gaat om deze muts

Deze muts heeft heel veel overeenkomsten met het patroon dat ik in de H z G had gezien. Tegelijkertijd kom ik een berichtje tegen dat er in het begin van 2010 in het Rijksmuseum een breidag is gehouden en dat ze daar ook een muts hebben nagebreit van een opgraving. Hierover is geschreven bij het (b)rijksmuseum, ook zijn daar leuke foto's te zien. Deze muts is op patroon gezet door een Engelse dame die meer historische hoofddeksels heeft nagemaakt. Geweldig om op haar site rond te kijken.

http://falstaff-fakir.nl/weblog/files/2009/12/hoedPeterI.jpg

Op mijn speurtocht kwam ik bij een oude blogvriendin die daar een mooi blogje over heeft geschreven en waar ik de foto's van heb geleend. Jullie snappen het al, mijn vingers kriebelen om er één op de pen te zetten...Carla Meijsen
bekend van haar brei reizen, onderzoeken en boek Warme Handen.
Wollig Dokkum
op het moment een brei tentoonstelling 
Monique Boonstra
bekend van haar mooie kant breiwerk
Anke Grevers
bekend van haar boeken oa Gelderse Mutsen
begraven
mooi artikel van Anke Grevers over de opgravingen
(b)rijksmuseum
een blog over de mutsen en de restauraties. 
 Wickedwol
leuke site met na gemaakte oude hoofddeksels
Bertie 
een (handwerk )blogvriendin die nu een boeken site heeft
en boekjes schrijft en uitgeeft.
Handwerken zonder Grenzen 
nr: 4 - 1984
Artikel opgravingen Spitsbergen met patroon muts.


Sommigen van jullie kan ik niet bereiken voor toestemming, 
laat je het weten wat je er van vind  ?

(((zwaaiiii))).... MM
9 opmerkingen:

 1. Ik herinner mij, dat er ook een mevrouw in Groningen is gepromoveerd op de breiwerken, die in de stad bij opgravingen gevonden zijn. Haar promotietekst is een zeer leesbaar boek - alleen... Ik heb de titel even niet paraat. Staat het soms in het artikel van HZG ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haa Irene, daar heb ik nog niets over gelezen. Kan weer verder speuren, bedankt ;.-))

   Verwijderen
  2. Ik ook weer aan het speuren: het gaat om de dissertatie Textiel in context - Johanna Anna Zimmerman. Zij is in 2007 hierop gepromoveerd. Het betreft onderzoek en analyse van textielvondsten in de stad Groningen. Ik heb het via een landelijke reservering in de bibliotheek kunnen lenen. Heel leesbaar, heel interessant. Mevrouw Zimmerman heeft ook kleding nagemaakt en droeg dit bij haar promotie.
   Nu nog opzoeken of ik dit leende vanwege een artikel in HZG...

   Verwijderen
  3. Het is een publicatie van de RUG - rijks Universiteit Groningen
   Irene

   Verwijderen
  4. Interessant Irene, leuk. Bedankt voor het mee speuren !!!!

   Verwijderen
 2. Marian'ne, er heeft als ik me niet vergis ook ooit een artikel ( met patroon?) gestaan in HZG over een Itse muts van Marken. ik denk in de jaren 80...mocht ik nog eregns tijd vinden deze week, dan ga ik voor je zoeken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marcella het zou nr 4 1983 kunnen zijn, daar wordt naar verwezen in het artikel dat ik heb gelezen.

   Heb jij alle bladen, ik een groot deel maar nog steeds niet kompleet.

   Verwijderen
 3. Gaaf dit onderwerp!! Een vriendin van mij, waar ik het project over de Zeeuwse visserstruien mee doe, is ook met deze mutsen bezig geweest. Of ze er op haar blog ook over geschreven heeft weet ik niet meer precies, maar we hebben het er wel over gehad.
  Ik ga kijken..!

  BeantwoordenVerwijderen