dinsdag 4 februari 2014

MARKEN

Al vaker heb ik geschreven over Marken en haar handwerk. Ik heb zelfs al met de 'eigen' marker motiefjes merklappen geborduurd. Niet zulke mooie foto's ze zijn van 8 blogjaren geleden. Ook die heb ik al eerder laten zien maar haal ze toch elke keer weer tevoorschijn, ook mede omdat er nog steeds nieuwe bloggers bijkomen.

Welkom aan de nieuwe lezers !!!


foto internet

De Marker klederdracht is mijn favoriet, vooral om de kleur en de handwerktechnieken die er gebruikt worden. In mijn geboorte dorp Huizen (NH) werd er in mijn jeugd (jaren 60) nog door honderden dames de dracht gedragen. In mijn ogen een saaie donkere dracht.

foto internet

Ook mijn grootmoeder heeft het een tijdje gedragen, ik heb dat niet bewust meegemaakt. Op zondagen zagen de straten wit van de grote mutsen en zwarte rokken. Zij liepen met hun allen midden over de straten op weg naar de kerk. Ondeugende MM vond het wel eens spannend om er tussen door te rolschaatsen of te fietsen.


Ik ontdekte de Marker klederdracht door een artikel in de Ariadne in 1974. In dat artikel stond ook het patroon van dit vest. Geïnspireerd geraakt ben ik gelijk met Nico, toen mijn verloofde, materialen  gaan kopen en heb toen een lidmaatschap genomen op de Ariadne. Ze zouden maandelijks een klederdracht uit ons land gaan bespreken. Mijn liefde voor de klederdracht en het Hollandse was geboren. Helaas is het vest nooit af gekomen, ik vond het na jaren deze week weer terug. Toendertijd was het moeilijk om geschikte materialen te vinden en moest ik het doen met de kennis van toen. Tegenwoordig is dat makkelijker en uitgebreider, zeker mede door het internet.de historie achter het handwerk boeit mij vooral. 

Wel heb ik door de jaren heen al veel info over marken en klederdrachten kunnen verzamelen. Toen ik dan ook over dit MARKER project  hoorde wilde ik er graag aan mee doen. Misschien, voor mij dan, niet eens om gelijk te beginnen aan een werkje maar zeer zeker ook om informatie te winnen die nieuw voor mij is. Maar ik heb bij verschillende bloggers al de mooiste werkjes van dit project gezien, erg leuk allemaal !!

Ook is er op meerdere blogs geschreven over Marken, recent laat Marcella haar mooie werkjes zien en bij Kaneeltje een uitgebreide uitleg over  het dragen van de vernaaide linten, via haar kom je weer bij Berthi en Willy terecht voor nóg meer info.

 http://kreaneeltje.blogspot.nl/2014/01/grote-kap-met-vernaaid-lint.html

BLOGLIJST (<= klik) -

er worden nog steeds namen aan de lijst toegevoegd.

hier al  mijn oude blogjes en merklappen (begin 2006) te zien.6 opmerkingen:

 1. Jij bent ook al Marken fan. Die oude Ariadnes waar de klederdrachten in staan heb ik ook nog steeds. Ben ik heel zuinig op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een prachtige klederdracht en borduurwerk. Jouw borduurlappen zijn juweeltjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig Marken ik wil er beslist van de zomer ook naar toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat Marken project is heel bijzonder. Maar ik heb er nu echt geen tijd voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marken heeft toch schitterende borduurwerk
  Fijn weekeinden groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat je over mijn blog verteld, dank je ! Het leukste vind ik dat ik net bij Marcella lees dat je 4 april ook naar Marken komt. Lijkt me heel leuk om je in het echt eens te ontmoeten ! Ga je voor die tijd ook nog beginnen aan de e-cursus of trekt het mooie breiwerk van de handwerkbeurs je meer ?

  BeantwoordenVerwijderen