vrijdag 26 april 2013

koning(IN)

Voor mij was koningin Juliana dé koningin van kleins af aan. Nadat we eerst met school, met versierde bogen en fietsen, naar het gemeentehuis waren gegaan om met z'n allen de oude liederen te zingen was er 's middags in ons dorp kermis en kregen we een gulden mee om ons te vermaken.

Voor mij een fijne vrolijke herinnering. Later als tiener ben ik met mijn brommertje vanuit Huizen met een vriendin uit Baarn naar Soestdijk gereden om mee te lopen met het defilé. Maar de verlegen MM durfde niet echt naar de koninklijke familie te zwaaien en liep een beetje snel langs het bordes. Op TV was te zien hoe er massaal presentjes  het bordes op werden gedragen. Daar zat vaak heel veel huisvlijt bij.
In een oud boek vond ik de afbeelding van dit borduurwerk, ik was 12, ook toen werd er door handwerksters herinneringen vastgelegt. Elma heeft nu een inhuldigingslap ontworpen, bij BERTHI te zien/vinden. En in 'het borduurblad' van deze maand staat ook een koningklijke merklap. En we kunnen zelfs de hele koninklijke familie breien.

In een oud tijdschriftje van de kantfabriek vond ik deze foto waar ik op mijn oude blog al eens over schreef ;

""In een stapeltje boekjes, blaadjes en papieren van de stuivertjes markt, vond ik deze krantjes van een kantfabriek. Hierin een artikeltje over Marker meisjes die een cadeau maakten voor de bruiloft van prinses Juliana en prins Bernard. In het krantje staat het volgende: Dit cadeau bestond uit een theekleed van 90 cm in het vierkant, 12 vingerdoekjes en een theewarmer. Kleed en doekjes zijn van fijn wit linnen, de theewarmer van wit en oranje shantung (?), terwijl de versiering door kant is aangebracht in oranje, blanje, bleu, waarbij het vlagsysteem vermeden werd. De verbindingen tusschen middenstuk en rand van het kleed wordt bewerktstelligd door open naaisel in oranje.""Je ziet dat de meisjes tegelijker tijd aan het kleedje borduurden, lijkt mij erg lastig.


Kon toen nog niet vermoeden dat ik later niet ver van het paleis zou komen te wonen en de familie op Soestdijk als mijn buren beschouwde. Wanneer wij er als gezin langsfietsten zei ik altijd voor de grap dat ik even bij de buuf op de thee zou gaan en maakte met mijn 'wilhelmina' fiets aanstalten om de oprijlaan, waar toen nog wachters stonden, op te rijden. Dit tot grote schrik van Nico die mij al in een cel zag belanden. Nu staat het paleis er een beetje verlaten bij en ook Drakensteijn is nog leeg.

Koningin Beatrix zal het weer gaan bewonen, voor haar liggen daar ook zoveel herinneringen.  En ik vraag mij af of zij wel op de thee wil komen ???om mijn hobby(s) te bekostigen bied ik af en toe wat handwerk aan...http://www.saaronline.nl/

BLOGLIJST (<= klik) -
er worden nog steeds namen aan de lijst toegevoegd.

Ben ik vergeten je naam toe te voegen of wil je ook op de lijst staan, geef het dan hier nog even door

9 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige herinneringen en wat leuk om zulke buren te hebben wie weet komt ze wel eens op de thee bij je.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik woonde daar ook erg vlakbij en heb er vele goede herinneringen liggen.
  Heel wat ritje te paard maakte ik langs "de" achtertuin met zoveel leuke en lieve ontmoetingen.
  En als ik nu eens in de buurt ben, dan zwaai ik altijd nog, maar dat is dan voor jou, omdat je ook ergens daar woont.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh dat weet ik nog heel goed in optocht naar de Naarderstraat (hoezo terug in de tijd) En ik zeg nog steeds "bij de koningin" de hoek om, dan weet jij vast ook wat ik bedoel (lol) (inderdaad rechts af richting industrie terrein Soest) Heel fijn weekend en daarna mooie Kroningsdag ZWAAI zwaai, knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb een linkje naar je blog gemaakt met een foto van mij op zo'n Koninginnedag optocht van school (lol) Knuffel Else

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, vanuit Laren, waar ik toen woonde ging je er ook even met de fiets naartoe.
  Ook vaak langs Drakensteijn gefietst.
  Allemaal jeugdherinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ze dan bij je zit,.....is de volgende stap het Breicafe. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, daar moest ik ook aan denken: vraag haar eens mee naar het Breicafé! :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, daar moest ik ook aan denken: vraag haar eens mee naar het Breicafé! :-D

  BeantwoordenVerwijderen