maandag 19 november 2012

Er was er EENS ....

Er was er eens een meisje dat regelmatig blogde en nog vaker een handwerkje kon tonen. De laatste tijd komt dat er helaas niet van, buiten wat eenvoudige werkjes komt er niet veel uit mijn handen. Blij ben ik nu dan ook dat ik toch weer wat kan tonen !!;-)


Allereerst heb ik een heel stapeltje eenvoudige handwarmertjes gebreid, in een mooi verlopend garen (Katia) zodat je al snel een leuk effect hebt. Deze heb ik dwars gebreid in ribbels met om de 7 pennen een averechte pen waardoor er een breed ribbel patroon ontstaat. Je hebt dan een rechthoekig lapje wat je dicht naait aan de zijkant waarbij je een opening laat voor de duim. Ze zijn helemaal aan je eigen wensen aan te passen. Deze zijn gebreid op pen 2,5 en ik heb 75 steken opgezet. Ze vallen dan vrij lang, wat ik graag wilde over de pols en de vingers, maar wanneer je 65 steken opzet zijn ze ook prima.


Iedereen kent waarschijnlijk wel dit tapisserie garen wat in de jaren 70/80 veel werd gebruikt om bv kussens mee te borduren die vaak als pakket werden verkocht. Velen maakten de pakketten niet eens of stopten halverwege. Daarom kun je nu vaak restanten van deze pakketten vinden bij de kringloop of bij oma op zolder. Op internet had ik gezien dat er dames mee gingen haken en dat vond ik een goed idee. Toen dan ook één van onze breidames een tas aanbood met deze restanten heb ik ze bewaard voor dit doel. Op het handwerkfestijn in Bunschoten afgelopen september kon ik er voor een paar euro wat van bij kopen.

                 
Eén van onze oudere breidames had dit boek gekocht en ze zat er bij binnenkomst al mee in haar handen op mij te wachten want ze snapte de techniek niet helemaal en MM kon dat vast wel en of ik het haar effe kon uitleggen !!? Let wel, dan heb ik de deurknop nog niet eens losgelaten laat staan dat ik op mijn stoel zat of een lekker kopje koffie voor mijn neus had staan. Ik had het boek al een tijdje weerstaan maar toen ik het inbladerde was ik verkocht ;-)) Nu was het ook in het Nederlands uitgegeven en dat vind ik erg fijn. Snel DD opgebeld die op dat moment door het dorp reed (wist ik) en gevraagd of zij het voor mij kon kopen... JA dus (wel zelf betaald hoor) want  MM had het boek natuurlijk wel nodig om de techniek even goed te leren om door te kunnen geven.


Nou dat viel nog niet mee, er wordt geadviseerd om de romp van de theemuts op 2 rondbreinaalden te breien, hebben jullie dat wel eens gehoord/gezien/gedaan ??  IK niet !! Toen ik het eindelijk begreep vond ik het nu niet echt de handigste manier, op 4/5 pennen moet dat toch ook lukken, dus dat ook geprobeerd. En dat gaat prima alleen zie je meer van de overgangen bij de penwisseling, wat ik niet zo storend vind. Wel vond ik het grappig weer eens een andere manier van breien te beoefenen. Niet alle 'mutsen' spreken mij aan maar in het boek staan ideetjes, patroontjes van bloemetjes en blaadjes die ook apart te zijn gebruiken natuurlijk.


Dit boeketje heb ik samengesteld, de blaadjes zijn uit een ander boek, nu nog even bedenken waar voor te gebruiken.

Vanaf 15 dec.is er een merklappen tentoonstelling in het
FRIES MUSEUM in Hoorn


BLOGLIJST (<= klik) -
er worden nog steeds namen aan de lijst toegevoegd.

Ben ik vergeten je naam toe te voegen of wil je ook op de lijst staan, geef het dan hier nog even door

26 opmerkingen:

 1. Heerlijk die handwarmers, het weer wordt er naar, brrr, af en toe al zo koud, vooral op de fiets.
  Wat een geweldig enig en apart patroon van die theemuts, vooral die rechter. Hoe verzinnen ze het! Maar je boeketje mag er zijn hoor. En heb je die dame al uit kunnen leggen hoe het werkt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haa Chris, ja gebruik ze al veel. En nee nog niet uit kunnen leggen aan die dame, wel aan de anderen !! liefs... MM

   Verwijderen
 2. Leuk boek en die handwarmers vind ik wel heel erg leuk, zal eens zoeken er moet nog ergens zwart garen liggen! Groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lida een werkje van niks, kan vast tussen AL je werk(jes) door ;-)

   Verwijderen
 3. Wat een handige en leuke handwarmers.
  Het boek lijkt me geweldig. Mooi die bloemetjes en blaadjes die je hebt gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Annelies, nooit handwarmers genoeg voor mij !!;-) Boek is zeer inspirerend !

   Verwijderen
 4. Boek vind ik heel mooi maar vooral om in te kijken, veel te ingewikkeld voor mij. Met dat garen borduur ik tegenwoordig ook op vilt ed. Je vindt het inderdaad veel bij de kringloop en soms is het ook 100 % wol en dan ik het gebruiken bij het vilten zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha vr. Hommel, inderdaad ook daar heel geschikt voor en het is heel vaak 100% wol. soms is het zo ingedroogd dat ik blijf niezen door de pluisjes. Ik heb één keer een breiwerk vervilt, maar niet mijn ding :-) Heb het gegeven aan een breivriendin die weg is van jouw werk !!

   Verwijderen
 5. Dat zijn weer mooie handwarmertjes en wat een leuk boek.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ines, mijn stapel handwarmers groeit door de jaren heen en altijd weer anders !

   Verwijderen
 6. Leuk om weer van je te horen. Toch blijf je wel bezig zo te zien. Wat een grappige theemutsen. Je boeketje ziet er enig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Quiltelle, leuk ook weer van jou te horen. Ja zonder handwerk lukt niet hé !

   Verwijderen
 7. Fijn om weer eens wat van je te horen. Leuke handwarmers zijn het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haa Anita, leuk jou ook te zien tussen de drukke kerst tijd(cadeaus) door !!

   Verwijderen
 8. Zo heerlijk die handwarmers, en je haakwerk ziet er zo leuk en kleurrijk uit! Gewoon doorgaan hoor MM, er is zoveel leuks te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Betty, het mag een tijdje stil staan maar het gaat altijd weer kriebelen om creatief bezig te zijn !!

   Verwijderen
 9. Gezellig dat je er weer even bent, heb je wel gemist hoor.
  Ik snap niets van rondbreipennen maar dat zal wel aan mij liggen.
  Groetjes en zwaai zwaai Elza.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elza, ik eerst ook niet maar in de praktijk valt het reuze mee !! ((zwaaii))... MM

   Verwijderen
 10. gelukkig, je bent er weer Maakte me al zorgen. Je raakt er zo aan gewend regelmatig wat leuks te lezen/zien.
  Wat een idee om die smyrnawol te gebruiken, ik heb er ook nog wat van. De theemutsen zijn ook heel erg leuk, maar of ze handig zijn in gebruik Betwijfel ik. Design is helaas zo vaak onpraktisch. Hartelijke groeten, Beerta

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haa Beerta, lief van je !! Nee praktisch zijn ze niet maar zeer inspirerend !!;-)

   Verwijderen
 11. Hej MM, fijn weer eens een berichtje van je. Mooie handwarmers, die komen nu weer van pas. Dat theemutsen boek lijkt me ook erg leuk, maar ik heb al een theemuts dus laat ik me maar niet verleiden. Die gehaakte blaadjes en bloemetjes zien er wel erg leuk uit. Ja zwaai zwaai was het toch?
  Lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Willy zéér verstandig !!;-) ((zwaaiii)).... MM

   Verwijderen
 12. Wat een leuke theemutsen zijn dit. Je handwarmers zijn mooi en lekker warm en wat een mooi dienblad vol. Op twee rondbreinaalden heb ik ook nog nooit gebreid, knap dat je dit kunt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk dat theemutsen boek Marian'ne. Het boeketje op het dienblaadje is ook erg mooi, bijkomend voordee: het verlept niet! Goed dat je dat allemaal snapt die patronen, ik snap er vaak geen bal van...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuke handwarmertjes! En wat een gave theemutsen! Wat een gezellig blogje weer!
  groetjes uit Urk

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel veel plezier met het boek. Het breien op 2 randbreinaalden is lastig. Op mijn blog staat eind mei 2012 een blogje "breien met de toverlus". Dat gaat met 1 rondbreinaald en is gewoon veel makkelijker. En... op 4 of 5 naalden in het rond is ook makkelijker! Mooi weekend.

  BeantwoordenVerwijderen