zaterdag 4 februari 2012

nog effe door...

kletsen !!..... De brei-cafés geven genoeg stof om over te praten. Er wordt door de ouderen groep druk gebreid aan de mutsjes voor Zambia. Tis verbazend hoe klein een kinder koppie van een pasgeborene eigenlijk is. Maar sommige mutsjes van het patroon dat het ter gooi Ziekenhuis geeft zijn wel erg klein. Daarom zijn wij blij met het patroon van één van onze eigen breisters. Zij had een baby pop meegenomen als voorbeeld om de gebreide mutsjes op te passen. Eén van de dametjes liet het zich gewillig uitleggen maar zei toen de ander zich omdraaide "Ik doe het tóch op me eige manier", O,OOO eigewijs oudje (77) ;-))) Dit eigewijse oudje had heel leuk ini mini pompoentjes op de mutsjes gezet. Ze haalde heel eigenwijs een apparaatje uit haar tas en klikte een keer links en een keer rechts en zei, "Kijk dát doe je zo"!! HUH, onze monden vielen open van dat stukje moderne techniek wat zij zo handig demonstreerde !! EN zei ze er stoer bij, "IK ga er 50 maken" !! BRAVO !!Het werken met ouderen heeft verschillende kanten. Ze kunnen mooie verhalen vertellen, geven je ongevraagd tips op allerlei gebied en gaan meestal hun eigen gangetje. De andere kant is wel dat er vaak eenzaamheid naar voren komt en er veel lichamelijke ongemakken zijn of komen. De éne week lopen ze nog fier rond de andere week kunnen ze niet uit de voeten of zijn zelfs ernstiger ziek en of gewond veelal door een val. Zo ook Trudie, een lief rustig dametje die genoot van het breien, dat ze deed op de duitse manier, en het gezellig samen zijn. Ze vertelde ons het aangrijpende verhaal over haar jeugd maar heeft ook een keer vol trots een schitterende merklap aan ons laten zien die ze zelf had geborduurd. Voor de kerst heb ik nog samen met haar geoefend om een kerstbal te breien, ze deed dapper mee maar was niet tevreden over haar resultaten. Op een keer toen ik haar tegen kwam bij de supermarkt op de hoek riep ze mij bij zich. Ze zat op een bankje uit te rusten. Ze haalde moeilijk adem en vertelde dat ze zich ongerust maakte om de hartkloppingen die ze had. Ik probeerde haar zo goed als mogelijk gerust te stellen en bood haar mijn hulp aan. Helaas is zij een tijdje daarna toch overleden. Lieve TRUDIE, wij missen je !!!

Ook leuk is te zien hoe er vriendschappen tussen de dames groeien. Eén van de oudsten (86) mocht een tentoontelling houden van haar prachtige aquarellen die ze door de jaren heen gemaakt had. Eén van de andere dames van dezelfde leeftijd raakte ontroerd door het mooie werk en heeft zelfs een doek gekocht. Allebij slanke kwieke artistieke intelligente dames met hetzelfde gevoel voor het diepere in het leven. De éne door haar oosterse achtergrond, de ander door haar werk als astrologe. Allebij een broos lijf die door het samen komen op het brei-café weer verkwikt naar huis gaan. Dáár doet we het toch voor.

En MM !?........ die moet toch even wennen aan haar rol van leidster (maatschappelijk werkster), ze loopt met rode konen tussen de dames door om ieder wat aandacht/uitleg te geven.
Haar eigen breiwerk schiet er vaak bij in en de verhalen neemt zij toch ook wel mee naar huis. Maar de voldoening die het geeft om er te zijn voor een ander die nemen ze mij niet meer af !!

BLOGLIJST (<= klik) -
er worden nog steeds namen aan de lijst toegevoegd.

17 opmerkingen:

 1. Ik heb "stil" naar je zitten luisteren en heb "veel" gehoord.
  En ik heb eigenlijk maar één woord; prachtig.

  Marian'ne m, met recht mag je een knoop in je das leggen; die uitdrukking ken je toch wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een voldoening moet het geven voor je en zij kunnen hun verhaal kwijt.

  Groetjes
  Ines

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn om dit te lezen Marian'ne. Laat dat oudje maar lekker eigenwijs zijn, kan je nog wat van leren, haha.
  Heerlijk dat het je zoveel voldoening geeft om er voor deze vrouwen te zijn. Het werkt altijd aan 2 kanten. Ja, er zitten natuurlijk ook moeilijke of verdrietige kanten aan. Draag ze maar niet altijd mee op je schouder hoor. Wees er maar gewoon voor ze op de momenten dat dat kan. Je bent een lieverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig logje, heel ontroerend en mooi! En wat ook zo 'toevallig' is, is dat ik momenteel aan het denken ben aan omscholing; 'werken met ouderen'! Bijzonder, dat jouw logje nu op mijn pad komt, en dank je wel voor het delen van je mooie ervaringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij doe je het ontzettend goed al leidster, want je schrijft erg liefdevol en hebt oog voor de dingen die op die leeftijd spelen.
  Mutsje af hoor. (chapeau !)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een schitterende beloning krijg jij voor dit werk! Aandacht is iets wat veel ouderen tekort komen, maar jij geeft het en krijgt het veelvoudig terug! Geniet er maar van, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 7. MM, ik herken veel in jouw verhaal. Geniet van alle mooie momenten, morgen kan het alweer anders zijn. Ik zie me het echt voor me, jij met je rode conen tussen die heerlijke eigenwijze "oudjes" in. Besef wel het duurt niet lang meer dan vallen wij ook onder die categorie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi MM,
  werd er ook even stil van.... onze Trudie. Vrijdag kreeg ik te horen dat de Zambiamutsjesactie is stopgezet, ondergegaan aan eigen succes. Er waren maar liefst al 7000, ja zevenduizend mutsjes binnen!!!!!! Geniet van al het wit in de wereld....tot morgen waarschijnlijk. Carin

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zoals je het zo liefdevol beschrijft. Hieruit blijkt dat je deze liefde ook aan deze ouderen kunt overbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dus het was dit jaar weer een actie, ik heb in 2010 35 mutsjes voor India zitten breien
  Hoop dat de mutsjes toch goed terecht gaan komen
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ben je toch betrokken bij het werk met de ouderen... en je kunt je verhaal ook een beetje bij ons kwijt hoor. Mooi blogje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is fijn om liefde te geven...maar ook om te ontvangen.Samen in een groep vrouwen zijn,is gezellig en nuttig. Wij zijn niet gemaakt om alleen te zijn.Fijn dat je het zo graag doet en je leven kleur geeft....je bent een kanjer !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heerlijk dat je dit allemaal kunt doen en ook zelf zo van geniet.
  Groeten Elza.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat kan ik hier nog aan toevoegen, geweldig dat je dat allemaal doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat ben je toch een lief en warm mens, o wat geniet ik van je woorden, je stijl van schrijven, je eenvoud in het benaderen van je medemens kortom ik ben blij je te kennen. Lieve en hartelijke groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Marian'ne, he schrikbeeld dat ik heb van tehuizen waar ouderen samenleven vermindert meteen in een aangenaam beeld, als ik lees hoe jullie met z'n allen bezig zijn.
  Wat een geweldig mooi werk doe je daarmee! Enig die mutsjes en heerlijk om eigenwijze oudere dames hun gang te zien gaan.

  BeantwoordenVerwijderen